Kolanko nie jest tak popularnym makaronem jak penne czy spaghetti – a szkoda bo kryje w sobie wiele możliwości. Jego kształt jest bardzo wdzięczny i nadaje przygotowanym daniom oryginalnego charakteru. Zobaczcie jak w połączeniu z wędzonym łososiem i cukinią staje się smacznym i szybkim daniem.
Składniki:
– Międzybrodzki Makaron kolanko – 250 g
– Łosoś wędzony – ok. 150 g
– Cukinia – 1 szt.
– Cebula – 1szt.
– Czosnek – 1 ząbek
– Świeży tymianek
– Oliwa
– Sól, pieprz, tymianek suszony
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię dajemy kilka kropel oliwy, podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię oraz porwanego na drobne kawałki łososia. Wszystko delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dusimy przez około 5 minut. Na koniec do odcedzonego makaronu dodajemy uduszonego łososia z cukinią i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą gałązką tymianku.
Smacznego!