Przedstawiamy prosty i smaczny przepis na ciasto z borówkami i z cukrem pudrem. Lekko wilgotne, mięciutkie i delikatne w smaku. Z pewnością nie poprzestaniesz na jednym kawałku. Sprawdź nasz przepis i rozkoszuj się smakiem świeżych borówek…
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, tortowej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 5 jajek,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki oleju,
- 0,5 szklanki ciepłego mleka,
- 1 szklanka borówek,
- bułka tarta (do obsypania formy),
- cukier puder (do oprószenia ciasta).
Przygotowanie:
Do małej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Jajka umieść w dużej misce i ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Miksując, dodaj olej. Następnie wlej mleko i wsyp mąkę, połączoną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Całość miksuj na najniższych obrotach miksera.
Opłucz borówki i osusz je ręcznikiem papierowym.
Formę do pieczenia posmaruj bułką tartą oraz olejem. Przelej ciasto do formy, a na wierzch wyłóż borówki. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Po wystudzeniu ciasta, oprósz je cukrem pudrem.