Ciasto z borówkami i z cukrem pudrem…

Przedstawiamy prosty i smaczny przepis na ciasto z borówkami i z cukrem pudrem. Lekko wilgotne, mięciutkie i delikatne w smaku. Z pewnością nie poprzestaniesz na jednym kawałku. Sprawdź nasz przepis i rozkoszuj się smakiem świeżych borówek…

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, tortowej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 5 jajek,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 szklanka borówek,
  • bułka tarta (do obsypania formy),
  • cukier puder (do oprószenia ciasta).

Przygotowanie:

Do małej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Jajka umieść w dużej misce i ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Miksując, dodaj olej. Następnie wlej mleko i wsyp mąkę, połączoną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Całość miksuj na najniższych obrotach miksera.

Opłucz borówki i osusz je ręcznikiem papierowym.

Formę do pieczenia posmaruj bułką tartą oraz olejem. Przelej ciasto do formy, a na wierzch wyłóż borówki. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Po wystudzeniu ciasta, oprósz je cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply