
Makaron z zielonym sosem warzywnym to alternatywa dla tradycyjnego bolognese. Bez dodatku mięsa stanowi doskonały, pełnowartościowy obiad.
Składniki:
– 150 g makaronu (np. typu gniazdko)
– 1 cebula
– garść świeżego szpinaku (może być też mrożony)
– 140 g mrożonego zielonego groszku
– 100 ml śmietany 18%
– 1 szklanka wody lub bulionu
– kilka listków natki pietruszki
– gałka muszkatołowa
– masło do smażenia
– sól
– pieprz
Wykonanie:
Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę. Szatkujemy drobno szpinak i dodajemy go do cebuli, podlewamy wodą lub bulionem, gotujemy aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy groszek, doprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem. Wlewamy śmietankę i ponownie zagotowujemy. Ugotowany al dente makaron łączymy z sosem i podajemy.

Makaron z groszkiem i szpinakiem
Smacznego!