
Kuskus łączy cechy makaronu i kaszy, jest więc doskonałym uzupełnieniem warzywnej sałatki, która dzięki kuskusowi staje się bardziej sycąca.
Składniki:
– 300 g kuskusu
– 1 czerwona cebula
– 50 g groszku (może być mrożony)
– 2 papryka żółta
– 2 marchewki
– 1 cukinia
– 1/3 szklanka oliwy z oliwek
– 300 ml bulionu warzywnego
– natka pietruszki
– sól
Wykonanie:
Bulionem zalewamy kuskus, tak by płyn wystawał 0,5 cm nad kuskusem. Po kilku minutach rozdrabniamy kuskus widelcem. Wszystkie warzywa (prócz groszku) kroimy na drobne kawałki i podsmażamy osobno na oliwie. Groszek blanszujemy i z wszystkimi warzywami dodajemy do kaszy. Polewamy sałatkę oliwą, solimy i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Mieszamy i podajemy.

Sałatka z kuskusem i warzywami
Smacznego!