Brownies

Dziś na słodko, pyszne i uwielbiane przez wszystkich brownies, czekoladowe ciasteczka.

Składniki:

  • 330g i 2 łyżki stołowe nie solonego masła
  • 340g półsłodkiej czekolady dobrej jakości
  • 6 jajek
  • 1 i 3/4 filiżanki cukru
  • 1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/2 filiżanki plus 2 łyżki stołowe mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 filiżanki guziczków z białej czekolady
  • 1/2 filiżanki guziczków półsłodkiej czekolady
  • Dodatkowo 2 łyżeczki cukru pudru, do przybrania
brownies

Brownie i kawa jako deser świąteczny.

Jak przygotować:

Potrzebny sprzęt: prostokątna forma, wyłożona papierem do pieczenia

Nagrzewamy piekarnik do 175˚C, topimy masło i czekoladę na małym ogniu. W osobnej misce ubijamy jajka razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Studzimy troszkę czekoladę i dodajemy miksturę z jajkiem, ubijamy. Dodajemy mąkę i solimy. Wsypujemy czekoladowe guziczki. Mieszamy wszystko i wlewamy do formy.

Pieczemy przez 25 min. Ciasto jest gotowe gdy góra jest jaśniejsza niż środek. Pamiętaj o sprawdzeniu ciasta, aby nie wyschło. Ciasto będzie wciąż się piec, nawet w momencie stygnięcia. Ciasto tniemy na kwadraty, kładziemy na duży talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!!!

Leave a Reply