Dziś na słodko, pyszne i uwielbiane przez wszystkich brownies, czekoladowe ciasteczka.
Składniki:
- 330g i 2 łyżki stołowe nie solonego masła
- 340g półsłodkiej czekolady dobrej jakości
- 6 jajek
- 1 i 3/4 filiżanki cukru
- 1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/2 filiżanki plus 2 łyżki stołowe mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 filiżanki guziczków z białej czekolady
- 1/2 filiżanki guziczków półsłodkiej czekolady
- Dodatkowo 2 łyżeczki cukru pudru, do przybrania
Jak przygotować:
Potrzebny sprzęt: prostokątna forma, wyłożona papierem do pieczenia
Nagrzewamy piekarnik do 175˚C, topimy masło i czekoladę na małym ogniu. W osobnej misce ubijamy jajka razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Studzimy troszkę czekoladę i dodajemy miksturę z jajkiem, ubijamy. Dodajemy mąkę i solimy. Wsypujemy czekoladowe guziczki. Mieszamy wszystko i wlewamy do formy.
Pieczemy przez 25 min. Ciasto jest gotowe gdy góra jest jaśniejsza niż środek. Pamiętaj o sprawdzeniu ciasta, aby nie wyschło. Ciasto będzie wciąż się piec, nawet w momencie stygnięcia. Ciasto tniemy na kwadraty, kładziemy na duży talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!!!