Grillowane papryki z pikantnym farszem

Wiosenna pogoda to wyśmienity moment na to, by oficjalnie rozpocząć sezon kulinarnych przygód z grillem w roli głównej. Choć kiełbasa to niezaprzeczalna królowa grillowego menu, inspirując się bogactwem pojawiających się w sklepach warzyw możemy odkryć zupełnie nowe oblicze przygotowywanych na ruszcie potraw.

Składniki:

– 3 świeże papryki kolorowe
– 600 g mielonej baraniny (można zastąpić innym mięsem, np.: wieprzowo-wołowym)
– 1,5 łyżeczki płatków chili
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
– sól do smaku

Wykonanie:

Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ser żółty zetrzeć na tarce, na grubych oczkach i połowę wymieszać z mięsem. Dodać również posiekany rozmaryn, płatki chili, sól do smaku i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem luźno (nie ubijając) wypełnić połówki papryk. Posypać pozostałym serem i grillować na wolnym ogniu pod przykryciem.

Podawać z bagietką pszenną.

Grillowane papryki z pikantnym farszem

fot. Grillowane papryki z pikantnym farszem

Smacznego!

Leave a Reply