Gulasz to węgierskie danie narodowe, którego podstawowe składniki to mięso, papryka i cebula. Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę innej wersji to propozycja na zbliżające się jesienne dni. W połączeniu z makaronem w kształcie pierożka jest smacznym i estetycznie wyglądającym pomysłem na obiad.
Składniki:
Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g
Łopatka wieprzowa – 500 g
Cebula – 2 średnie sztuki
Marchewka – 1 średnia sztuka
Pietruszka -1 mała
Seler – 1/4 małej sztuki
Kapusta świeża – 1/8 małej sztuki
Sól, pieprz do smaku
Liść laurowy – 2 szt.
Ziele angielskie – 6-8 szt.
Olej – 3 łyżki
Mąka- ok. 2 łyżki
Woda – ok. 1 litr
Wykonanie:
1. Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
2. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
3. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy.
4. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę.
5. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.
Smacznego!