Zupa brokułowa z serem

Polecamy! Zupa-krem – sposób na to, aby nawet mały niejadek zjadł ze smakiem warzywną zupkę 🙂

Zupa brokułowa z serem

  • Składniki na 4 porcje:
– 50 dag brokułów
– 30 dag ziemniaków
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oleju słonecznikowego
– 1/2 l rosołu warzywnego
– 200 g śmietany
– sól, pieprz
– 15 dag sera (np. gouda)
Sposób przyrządzenia:
Brokuły dzielimy na różyczki i myjemy. Łodygi możemy pokroić na plasterki. Obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę. Obieramy cebulę i drobno siekamy. Czosnek wyciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy. Następnie należy zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodajemy brokuły i ziemniaki i krótko dusimy.
Do warzyw wlewamy śmietanę i rosół, gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut (warzywa muszą być miękkie).
Ser ścieramy na grubej tarce.
Miksujemy zupę z patelni i przyprawiamy ją solą i pieprzem. Dodajemy 2/3 startego sera, żeby stopił się w kremie.
Podajemy zupę i posypujemy ją resztką sera. Możemy podawać razem z grzankami albo świeżutką bagietką.
Smacznego!
zupa brokulowa

 

Leave a Reply