Pyszne placki ziemniaczane i proste w wykonaniu.
Składniki:
– ziemniaki – 1 kg
– cebula – 1 szt.
– jajka – 1 szt.
– mąka – 2 łyżki
– sól, pieprz do smaku
– olej do smażenia
– sos koperkowy Tarsmak
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowym Tarsmak.
Oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm.
Smacznego!
Przepis przygotował Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonosze.