
Wykorzystaj dary lata i przygotuj lekką sałatkę ze szparagami i z kuskusem. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!
Składniki sałatki:
- 2 pęczki zielonych szparagów,
- pęczek rzodkiewek,
- szklanka kaszy kuskus,
- szklanka zielonego groszku,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól,
- szczypta pieprzu ziołowego,
- łyżeczka cukru.
Składniki sosu włoskiego:
- 6 łyżek oliwy,
- 3 łyżki octu winnego,
- ząbek czosnku,
- garść listków bazylii,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- łyżka tartego parmezanu.
Przygotowanie:
Szparagi oczyść i odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój je na małe kawałki i włóż je do garnka razem z groszkiem. Wsyp łyżeczkę cukru i gotuj przez około 8 minut. Odcedź.
Kuskus wsyp do miseczki i zalej wrzącą wodą, tak aby wystawała około centymetr ponad kaszę. Przykryj i odstaw na 5 minut.
Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Przełóż do salaterki. Dodaj szparagi z groszkiem, kuskus, szczypiorek i pieprz ziołowy. Wymieszaj.
Wszystkie składniki na sos zblenduj. Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem. Gotowe!