Sałatka ze szparagami i z kuskusem

Wykorzystaj dary lata i przygotuj lekką sałatkę ze szparagami i z kuskusem. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!

Depositphotos 97381988 s 2019

Składniki sałatki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • pęczek rzodkiewek,
  • szklanka kaszy kuskus,
  • szklanka zielonego groszku,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • łyżeczka cukru.

Składniki sosu włoskiego:

  • 6 łyżek oliwy,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • ząbek czosnku,
  • garść listków bazylii,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżka tartego parmezanu.

Przygotowanie:

Szparagi oczyść i odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój je na małe kawałki i włóż je do garnka razem z groszkiem. Wsyp łyżeczkę cukru i gotuj przez około 8 minut. Odcedź.

Kuskus wsyp do miseczki i zalej wrzącą wodą, tak aby wystawała około centymetr ponad kaszę. Przykryj i odstaw na 5 minut.

Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Przełóż do salaterki. Dodaj szparagi z groszkiem, kuskus, szczypiorek i pieprz ziołowy. Wymieszaj.

Wszystkie składniki na sos zblenduj. Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply