Risotto z brukselką i pieczarkami

Przedstawiamy prosty i szybki przepis na risotto z brukselką i pieczarkami. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem tego wyjątkowego dania!

Składniki na risotto:

  • szklanka ryżu arborio,
  • 1,5 l bulionu,
  • 400 ml białego, wytrawnego wina,
  • cebula,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki masła,
  • łyżka tartego sera.

Dodatkowo:

  • 4 jajka,
  • 300 g pieczarek,
  • 300 g brukselki,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

Przygotowanie:

Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj ryż i wymieszaj. Smaż przez 2-3 minuty.

Wlej wino, zamieszaj i poczekaj aż płyn odparuje.

Dodawaj porcjami bulion i gotuj wszystko 20 minut.

Zdejmij z ognia i od razu dodaj masło oraz ser. Energicznie wszystko wymieszaj.

Na oliwie podsmaż oczyszczone i pokrojone pieczarki i brukselkę. Oprósz je solą i pieprzem. Wyłóż na talerzach obok risotto.

Posyp szczypiorkiem. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply