Przedstawiamy prosty i szybki przepis na risotto z brukselką i pieczarkami. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem tego wyjątkowego dania!
Składniki na risotto:
- szklanka ryżu arborio,
- 1,5 l bulionu,
- 400 ml białego, wytrawnego wina,
- cebula,
- 4 łyżki oliwy,
- 4 łyżki masła,
- łyżka tartego sera.
Dodatkowo:
- 4 jajka,
- 300 g pieczarek,
- 300 g brukselki,
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj ryż i wymieszaj. Smaż przez 2-3 minuty.
Wlej wino, zamieszaj i poczekaj aż płyn odparuje.
Dodawaj porcjami bulion i gotuj wszystko 20 minut.
Zdejmij z ognia i od razu dodaj masło oraz ser. Energicznie wszystko wymieszaj.
Na oliwie podsmaż oczyszczone i pokrojone pieczarki i brukselkę. Oprósz je solą i pieprzem. Wyłóż na talerzach obok risotto.
Posyp szczypiorkiem. Gotowe!