Po pesto bazyliowym przedstawiamy kolejny doskonały dodatek do makaronu, którego głównym składnikiem jest zielona natka pietruszki.
Składniki:
– 2 pęczki natki pietruszki
– 10 dag żółtego sera długodojrzewającego
– 10 dag łuskanego słonecznika
– 100 ml oleju lub oliwy z oliwek
Wykonanie:
Pestki słonecznika prażymy krótko na patelni (bez tłuszczu). Wsypujemy je do moździerza, dodajemy posiekaną natkę i wlewamy olej lub oliwę. Ucieramy wszystko na gładką masę (najlepiej składniki dodawać stopniowo – będzie łatwiej uzyskać pożądaną konsystencję).
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy, przełożonej do miski. Mieszamy i jeśli jest taka konieczność, dodajemy oliwę lub olej, by masa nie była za gęsta.
Pesto z pietruszki mieszamy z ugotowanym makaronem, dekorujemy kilkoma listkami natki i podajemy. Pesto idealnie smakuje też jako dodatek do kanapek czy bruschetty.
Smacznego!