Idealne ciasto na naleśniki

Po wielu próbach i błędach udało mi się przygotować idealne ciasto na naleśniki. Po usmażeniu są delikatne, puszyste i doskonałe zarówno na słodko, jak i słono.

Składniki:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej

– 2 jajka

– 2 szklanki mąki pszennej

– szczypta soli

– masło do smażenia

Wykonanie:

Jajka ubijam wraz z solą, dodaje mleko i mąkę, mieszam dodając stopniowo wodę mineralną. Mąkę dobrze przesiać, by ciasto było bardziej puszyste. Wody dolewam tyle, by konsystencja ciasta była nie za rzadka i nie za gęsta, to znaczy ciasto powinno powoli spływać z łyżki.

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, miskę  z ciastem odstawiam na pół godziny i dopiero po tym czasie smażę naleśniki na sklarowanym masełku (tłuszczu powinno być niewiele na patelni, najlepiej rozprowadzić je pędzelkiem).

Naleśniki podaję z serem i owocami, zalanymi jogurtem naturalnym (na słodko) lub ze szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą (na słono) – to moje ulubione.

ciasto na nalesniki

Ciasto na naleśniki

Smacznego!

Leave a Reply