Panzanella, czyli włoska sałatka z chlebem

Przedstawiamy prosty przepis na włoską sałatkę z chlebem, zwaną panzanellą. Tak lekka przekąska, doskonale sprawdzi się jako śniadanie. Sprawdź i zainspiruj się!

Depositphotos 329259270 S

Składniki:

  • 6 kromek włoskiego chleba (lub 0,5 bagietki),
  • 0,5 szklanki oliwy,
  • 4 małe pomidory,
  • garść listków bazylii,
  • drobno starta skórka z cytryny,
  • mała, czerwona cebula,
  • czerwona papryka,
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 1 opakowanie kulek sera mozzarella,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Kromki chleba lub pokrojoną bagietkę skrop oliwą. Ułóż na blasze, wyłożonej papierem.

Paprykę przekrój i oczyść, pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Ułóż warzywa obok pieczywa. Oprósz je solą, pieprzem i posmaruj oliwą.

Włóż blachę do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 5-7 minut. Wyjmij pieczywo i pomidory, a paprykę piecz jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z niej skórkę i pokrój na kawałki.

Wyłóż na półmisek paprykę, pomidory i pokrojone pieczywo. Dodaj kapary, mozzarellę, listki bazylii i posiekaną cebulę.

Wymieszaj oliwę z octem winnym, posiekanym czosnkiem i skórką cytryny. Polej sosem sałatkę. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply