
Przedstawiamy prosty przepis na włoską sałatkę z chlebem, zwaną panzanellą. Tak lekka przekąska, doskonale sprawdzi się jako śniadanie. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- 6 kromek włoskiego chleba (lub 0,5 bagietki),
- 0,5 szklanki oliwy,
- 4 małe pomidory,
- garść listków bazylii,
- drobno starta skórka z cytryny,
- mała, czerwona cebula,
- czerwona papryka,
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki kaparów,
- 1 opakowanie kulek sera mozzarella,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Kromki chleba lub pokrojoną bagietkę skrop oliwą. Ułóż na blasze, wyłożonej papierem.
Paprykę przekrój i oczyść, pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Ułóż warzywa obok pieczywa. Oprósz je solą, pieprzem i posmaruj oliwą.
Włóż blachę do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 5-7 minut. Wyjmij pieczywo i pomidory, a paprykę piecz jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z niej skórkę i pokrój na kawałki.
Wyłóż na półmisek paprykę, pomidory i pokrojone pieczywo. Dodaj kapary, mozzarellę, listki bazylii i posiekaną cebulę.
Wymieszaj oliwę z octem winnym, posiekanym czosnkiem i skórką cytryny. Polej sosem sałatkę. Gotowe!