Nie masz pomysłu na obiad? Przedstawiamy prosty i szybki przepis na pieczone papryki nadziewane farszem serowo-pomidorowym. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- 4 duże papryki czerwone,
- 25 dag pomidorków cherry,
- 10 dag twarożku śmietankowego,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 2 jajka,
- 3-4 gałązki bazylii,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 100 ml śmietanki 18%,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem. Z papryk odetnij czapeczki, usuń gniazda nasienne i ułóż w naczyniu do zapiekania. Z bazylii oderwij listki i drobno posiekaj. Część odłóż do dekoracji. Jajka roztrzep z parmezanem, śmietanką, twarożkiem, bazylią i pomidorkami. Dopraw solą i pieprzem. Następnie napełnij papryki farszem i nakryj odciętymi wcześniej czapeczkami. Skrop papryki olejem i piecz w piekarniku przez 50 minut.
Przed podaniem posyp papryki bazylią. Gotowe!