Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym w nowoczesnej odsłonie spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

– polędwica wołowa firmy Gzella 600g
– olej 1 łyżka
– masło 1,5 łyżki
– cebula 1 mała szt.
– mąka 1 łyżka
– wino białe półwytrawne 1 szklanka
– szyjki rakowe 100g
– słodka śmietanka 100ml
– sól, pieprz, papryka słodka do smaku
– raki gotowane 4 szt.

Wykonanie:

Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.]

Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi w całości rakami oraz gałązkami koperku.

Stek z poledwicy wolowej

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

Smacznego!

Leave a Reply