Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

Szacuje się, że co czwarta pieczarka w Europie pochodzi z Polski. Tych popularnych grzybów nie powinno zabraknąć w naszym menu nie tylko dlatego, że są łatwo dostępne i smaczne, ale również ze względu na ich wartości odżywcze.

Smaczne, zdrowe, polskie!

Choć dla niektórych pieczarki istnieją kulinarnie jedynie jako dodatek do pizzy, grzyby te są niezwykle uniwersalne. Stanowią znakomite uzupełnienie wielu dań: pieczonych mięs, zapiekanek, a krokiety z pieczarkami i kukurydzą to oryginalna alternatywa dla tych z mięsem lub kapustą. Idealnie wpisują się również w imprezowe menu – duszone w winie lub obsmażone w delikatnej panierce są smakowitą i treściwą przekąską. Obok wielu możliwości ich sporządzenia, warto sięgać po nie również dla ich właściwości zdrowotnych. Udowodniono, że pieczarki wspomagają metabolizm, zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego oraz dobrze przyswajalnego białka i witamin. Poprawiają pamięć i korzystnie wpływają na odporność, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. Co jeszcze? Dzięki sporej zawartości witaminy D, spożywanie pieczarek uzupełnia jej niedobór w okresie, gdy brakuje nam promieni słonecznych.

S.O.S – ratunek o smaku pieczarkowym!

Pieczarki gwarantują prosty w przyrządzaniu, smaczny i zdrowy dodatek, dlatego warto włączyć je do naszego menu. W pół godziny możemy upiec pyszne pieczarki faszerowane szynką i żółtym serem. Tyle samo czasu potrzebujemy na przygotowanie piersi z kurczaka
z tymi aromatycznymi grzybami. Niestety, czasem nie mamy nawet tych 30 minut. Wyprawienie dzieci do szkoły, praca, codzienne obowiązki – kiedy w nawale zajęć trudno znaleźć czas na ugotowanie pełnowartościowego posiłku, warto sięgnąć po gotowe rozwiązania. W kuchni warto mieć w zanadrzu słoiczek sosu pieczarkowego. – Jeśli chcemy szybko przygotować danie, które dostarczy potrzebnych wartości odżywczych, ugotujmy kaszę, ryż lub makaron i podajmy z gęstym sosem pieczarkowym – radzi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. – Lekko pikantny sos z pieczarkami to znakomita propozycja na szybkie i pożywne danie. Można go podgrzewać, a nawet gotować i zapiekać, co dodatkowo wyeksponuje jego walory. Postawmy na produkt bez konserwantów, żeby bez obaw wykorzystywać go do posiłków dla siebie i dzieci – zaznacza Urszula Giża. Sos pieczarkowy to uniwersalny dodatek – znakomicie nadaje się również do pieczeni, pulpetów, zrazików, placków ziemniaczanych, klusek i ziemniaków.

Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

Ten wywodzący się z kuchni francuskiej przysmak to nieskomplikowane i pyszne rozwiązanie na obiad czy kolację. Proponujemy przepis na oryginalną i sycącą tartę grzybową, doprawioną sosem pieczarkowym.

tarta grzybowa

Fot. Tarsmak

Składniki na ciasto: 300 g mąki, 150 g masła, 2 żółtka, 100 ml wody, sól do smaku.

Pozostałe składniki: 1 średnia cebula, 1 łyżka masła, 250 g podgrzybków mrożonych lub świeżych, 250 g kurek mrożonych lub świeżych, 6 średnich pieczarek, 100 ml słodkiej śmietanki, 1 łyżeczka mąki, sos pieczarkowy Tarsmak, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z sosem pieczarkowym Tarsmak.
Smacznego!

Leave a Reply