Ciasteczka piankowo-czekoladowe

Pianki to delikatny, słodki i rozpływający się w ustach przysmak. Świetnie komponują się z czekoladą, zarówno mleczną, jak i gorzką. Oto pomysł na pyszny deser z ich wykorzystaniem.

Potrzebne będą:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g pianek Haribo Chamallows
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
pianka

(Ciasteczko piankowo-czekoladowe, fot. Haribo)

Masło, jajka i cukier miksujemy razem, następnie dosypujemy mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż do momentu, gdy uzyskana masa będzie jednolita. Pianki i czekoladę grubo kroimy, a następnie dosypujemy do ciasta razem z orzechami. Całość delikatnie mieszamy i nakładamy na blachę w dużych odstępach. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Leave a Reply