Pierogi z mięsem i kapustą inaczej

Pierogi z mięsem i kapustą to jedna z potrwa, które kojarzą nam się z dzieciństwem. A jakby tak ją nieco urozmaicić? Oto ciekawa propozycja.

Potrzebne będą:

  • Pierogi z mięsem i kapusta JAWO (1 opakowanie),
  • 150 g boczku,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 400 ml czerwonego, półwytrawnego wina,
  • Szczypta tymianku,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Łyżeczka mąki
pierogi z miesem

(Pierogi z mięsem i kapustą podane z sosem z boczku, czerwonego wina i tymianku, fot. JAWO)

Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek i boczek drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy niecałe 300 ml wina oraz tymianek. Wszystko dusimy jeszcze 7 minut. Pozostała część wina łączymy z mąką i zagęszczamy nią sos. Pierogi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i polewamy przygotowanym sosem. Podajemy udekorowane natką pietruszki.

Smacznego!

Leave a Reply