Na Podlasiu królową wielkanocnych potraw jest babka w wersji wytrawnej, bo ziemniaczana.
Składniki:
– 400 g sera Podlaskiego MSM Mońki
– 1,5 kg ziemniaków
– 150 g boczku wędzonego parzonego
– 150 g kiełbasy wędzonej
– 3 jajka
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól, pieprz, majeranek do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszki “keksówki” wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Smacznego!