Zapiekane pyrki faszerowane szynką

Kujawy to szczególny region na kulinarnej mapie Polski. Wszystko za sprawą potraw, które w dalszym ciągu znajdują szerokie zastosowanie we współczesnej kuchni. Rdzenni mieszkańcy Kujaw w szczególności korzystali z produktów pochodzących z własnego gospodarstwa. Stąd popularność ziemniaków, mleka czy warzyw. Zapiekane pyrki faszerowane Szynką Od Dawien Dawna to dowód jak tradycyjne danie możemy zaserwować w nowej odsłonie.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna

Składniki:

– Szynka od Dawien Dawna firmy Gzella – 150g
– ziemniaki duże – 4 szt.
– cebula – 1 szt.
– pieczarki – 6 szt.
– masło – 1 łyżka
– kapary – 1 łyżeczka
– świeży rozmaryn – 1 gałązka
– jajka – 2 szt.
– ser żółty – 50g
– pieprz czarny grubo zmielony do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia.
Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle. Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im końcówki, złączyć i przycisnąć, aby się złączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków nakłuć widelcem i nadziać farszem. Na farsz wybić po jajku i posypać startym serem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180st. ok. 20minut).
Podawać z ulubionym sosem, np.: czosnkowym lub tatarskim.

zapiekane ziemniaki faszerowane szynka

Zapiekane pyrki faszerowane szynką

Smacznego!

Leave a Reply