Makowiec

Masz ochotę na coś słodkiego? Przedstawiamy prosty i szybki przepis na makowiec. Sprawdź i zainspiruj się!

Depositphotos 179170722 s 2019

Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 30 dag cukru pudru,
  • 25 dag margaryny,
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek słodkiego mleka,
  • 1 mały proszek do pieczenia,
  • skórka z cytryny,
  • 1 cukier waniliowy.

Składniki na masę:

  • 35 dag maku,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • bakalie,
  • olejek migdałowy.

Przygotowanie ciasta:

Margarynę utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym żółtku i ucieraj. Dodaj mąkę z proszkiem i mleko. Ubij pianę z białek i lekko wymieszaj z resztą.

Przygotowanie masy:

Sparz mak i zmiel go trzy razy w maszynce. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mak, olejek, bakalie i wymieszaj. Ubij pianę z białek i lekko wymieszaj z resztą.

Ciasto wlej do foremki. Następnie wyłóż na ciasto masę makową. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.

Smacznego!

Leave a Reply