Masz ochotę na coś słodkiego? Przedstawiamy prosty i szybki przepis na makowiec. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki,
- 30 dag cukru pudru,
- 25 dag margaryny,
- 6 jajek,
- 6 łyżek słodkiego mleka,
- 1 mały proszek do pieczenia,
- skórka z cytryny,
- 1 cukier waniliowy.
Składniki na masę:
- 35 dag maku,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3 jajka,
- bakalie,
- olejek migdałowy.
Przygotowanie ciasta:
Margarynę utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym żółtku i ucieraj. Dodaj mąkę z proszkiem i mleko. Ubij pianę z białek i lekko wymieszaj z resztą.
Przygotowanie masy:
Sparz mak i zmiel go trzy razy w maszynce. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mak, olejek, bakalie i wymieszaj. Ubij pianę z białek i lekko wymieszaj z resztą.
Ciasto wlej do foremki. Następnie wyłóż na ciasto masę makową. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.