Warto się czasem porozpieszczać. Kawałek pysznego ciasta, podany do kawy lub herbaty z pewnością to ułatwi. Sprawdź prosty przepis na kremową karpatkę i rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.
Składniki na ciasto:
- 125 g masła,
- szklanka wody,
- szklanka mąki pszennej,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- szczypta proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 3 szklanki tłustego mleka,
- 300 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 4 czubate łyżki mąki pszennej,
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 żółtka.
Dodatkowo:
- 1-2 łyżeczki cukru pudru (do posypania wierzchu ciasta).
Przygotowanie:
W garnku roztop masło razem z wodą. Dodaj mąkę i mieszaj wszystko energicznie przez 2 minuty. Odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj sól i proszek do pieczenia. Wbijaj kolejno jajka, miksując do uzyskania gładkiego ciasta. Formę posmaruj tłuszczem. Łyżką rozsmaruj na niej połowę ciasta. Piecz przed około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Następnie ostudź. Tak samo zrób z drugą połową ciasta.
Przygotuj krem: 2 szklanki mleka zagotuj z cukrem i z cukrem waniliowym. W drugim garnku umieść resztę mleka, obie mąki i żółtka. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Powoli dolewaj do niej gorące mleko, wciąż miksując. Garnek znów podgrzewaj, mieszając. Krem przykryj folią i ostudź.
Miękkie masło utrzyj. Dodawaj partiami masę i miksuj. Wyłóż krem na ciasto i przykryj drugą warstwą. Oprósz wierzch ciasta cukrem pudrem. Gotowe!