Delikatna, kremowa karpatka

Warto się czasem porozpieszczać. Kawałek pysznego ciasta, podany do kawy lub herbaty z pewnością to ułatwi. Sprawdź prosty przepis na kremową karpatkę i rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

Depositphotos 158034274 s 2019

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła,
  • szklanka wody,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • szczypta proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 3 szklanki tłustego mleka,
  • 300 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka.

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżeczki cukru pudru (do posypania wierzchu ciasta).

Przygotowanie:

W garnku roztop masło razem z wodą. Dodaj mąkę i mieszaj wszystko energicznie przez 2 minuty. Odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj sól i proszek do pieczenia. Wbijaj kolejno jajka, miksując do uzyskania gładkiego ciasta. Formę posmaruj tłuszczem. Łyżką rozsmaruj na niej połowę ciasta. Piecz przed około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Następnie ostudź. Tak samo zrób z drugą połową ciasta.

Przygotuj krem: 2 szklanki mleka zagotuj z cukrem i z cukrem waniliowym. W drugim garnku umieść resztę mleka, obie mąki i żółtka. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Powoli dolewaj do niej gorące mleko, wciąż miksując. Garnek znów podgrzewaj, mieszając. Krem przykryj folią i ostudź.

Miękkie masło utrzyj. Dodawaj partiami masę i miksuj. Wyłóż krem na ciasto i przykryj drugą warstwą. Oprósz wierzch ciasta cukrem pudrem. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply