Krem pomidorowy na jesienną chandrę

Jesienią temperatury bywają niskie, czasem mamy zatem ochotę zjeść coś rozgrzewającego. Krem pomidorowy to świetny pomysł – jest to danie nie tylko zdrowe, ale też banalnie proste w przygotowaniu.

Potrzebne będą:

  • Pęczek włoszczyzny
  • Trzy udka kurczaka
  • Puszka pomidorów krojonych z bazylią Valfrutta
  • 500 ml przecieru pomidorowego Valfrutta
  • 80 g oliwek czarnych Serpis
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 g świeżego imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • Liść laurowy i ziele angielskie
krem pomidorowy

(Krem pomidorowy, fot. www.indexfood.pl)

Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalewamy litrem wody. Dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy powoli na małym ogniu aż do powstania bulionu, który następnie odcedzamy. Dodajemy do niego przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz imbir. W międzyczasie na oliwie przysmażamy seler naciowy i czosnek. Oliwki kroimy w krążki, a pomidory w kostkę, następnie mieszamy je z przysmażonym czosnkiem i selerem i wszystko wrzucamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Możemy podawać z kawałkami kurczaka z wywaru – wówczas danie będzie bardziej sycące.

Smacznego!

Leave a Reply