Jesienią temperatury bywają niskie, czasem mamy zatem ochotę zjeść coś rozgrzewającego. Krem pomidorowy to świetny pomysł – jest to danie nie tylko zdrowe, ale też banalnie proste w przygotowaniu.
Potrzebne będą:
- Pęczek włoszczyzny
- Trzy udka kurczaka
- Puszka pomidorów krojonych z bazylią Valfrutta
- 500 ml przecieru pomidorowego Valfrutta
- 80 g oliwek czarnych Serpis
- 3 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 5 g świeżego imbiru
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- Liść laurowy i ziele angielskie
Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalewamy litrem wody. Dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy powoli na małym ogniu aż do powstania bulionu, który następnie odcedzamy. Dodajemy do niego przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz imbir. W międzyczasie na oliwie przysmażamy seler naciowy i czosnek. Oliwki kroimy w krążki, a pomidory w kostkę, następnie mieszamy je z przysmażonym czosnkiem i selerem i wszystko wrzucamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Możemy podawać z kawałkami kurczaka z wywaru – wówczas danie będzie bardziej sycące.
Smacznego!