Tatar grzybowy, z czerwoną cebulką

Miłośnicy klasycznego tatara przygotowują go z wołowiny. Warto skusić się jednak na tatara w wersji wegetariańskiej. Przedstawiamy prosty przepis na tatara grzybowego, z czerwoną cebulką. Sprawdź i zainspiruj się…

zzzzz

Składniki:

  • 200 g leśnych grzybów,
  • 400 g pieczarek,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • duża, czerwona cebula,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • sól,
  • grubo mielony pieprz.

Przygotowanie:

Namoczone dzień wcześniej grzyby, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Ostudź je, a następnie bardzo drobno pokrój. Pieczarki obierz i posiekaj. Wrzuć je na patelnię z rozpuszczonym masłem i dodatkiem oliwy. Podsmaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy odparuje z nich sok, dodaj je do grzybów. Następnie połowę czerwonej cebuli posiekaj razem z ogórkami konserwowymi i czosnkiem. Dodaj do grzybów. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Uformuj tatary i udekoruj je krążkami cebuli.

Smacznego!

Leave a Reply