Miłośnicy klasycznego tatara przygotowują go z wołowiny. Warto skusić się jednak na tatara w wersji wegetariańskiej. Przedstawiamy prosty przepis na tatara grzybowego, z czerwoną cebulką. Sprawdź i zainspiruj się…
Składniki:
- 200 g leśnych grzybów,
- 400 g pieczarek,
- 2 ogórki konserwowe,
- 2 ząbki czosnku,
- duża, czerwona cebula,
- łyżka masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta suszonego tymianku,
- sól,
- grubo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Namoczone dzień wcześniej grzyby, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Ostudź je, a następnie bardzo drobno pokrój. Pieczarki obierz i posiekaj. Wrzuć je na patelnię z rozpuszczonym masłem i dodatkiem oliwy. Podsmaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy odparuje z nich sok, dodaj je do grzybów. Następnie połowę czerwonej cebuli posiekaj razem z ogórkami konserwowymi i czosnkiem. Dodaj do grzybów. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Uformuj tatary i udekoruj je krążkami cebuli.