Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem

Chłodne dni pełne deszczu nie chcą nas opuścić na rzecz ciepłej, złotej jesieni, którą wszyscy tak kochamy. Wciąż potrzebujemy dań o właściwościach rozgrzewających. Idealnie rolę tę spełni jesienna zupa jarzynowa z chrupiącą kromką chleba.

Składniki:

– 6 kromek chleba bawarskiego firmy Dan Cake  
– 1 litr bulionu warzywnego                                                                                
– 2 korzenie pietruszki
– ½ średniego selera
– 2 cebule
– 2 ziemniaki
– 4 ząbki czosnku
– 1 marchewka
– 1 por (biała część)
– 1,5 łyżki masła
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki imbiru
– sos balsamiczny (do dekoracji)
– pietruszka (do dekoracji)

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.

Jesienna zupa krem jarzynowa 1

Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem

Smacznego!

Leave a Reply