Wege fast food – mode przepisy w 15 minut

Wege fast food to świetne pożywienie dla fit osób. Warto poznać kilka prostych i szybkich przepisów umożliwiających przygotowanie pysznego posiłku w zaledwie kilkanaście minut – przydadzą się one zwłaszcza w te dni, w które nie chce się gotować niczego skomplikowanego.

Czy wege fast food można uznać za zdrowe pożywienie?

Czy fast food musi mieć dużo kalorii, tłuszczów trans i dodatków chemicznych? Niekoniecznie! Wystarczy poznać kilka przepisów wege, aby przekonać się, że pożywienie tego typu może być nie tylko smaczne, ale również fit.

Roślinne alternatywy – m.in. burgery na bazie warzyw lub nasion roślin strączkowych, nuggetsy z ciecierzycy i tacos z batatem – oferują bogactwo błonnika, witamin oraz minerałów. W szybkich wege daniach znaleźć można, zamiast tłustych sosów i smażonych dodatków, naturalne przyprawy, świeże i chrupiące warzywa, a także zdrowe tłuszcze roślinne (pochodzące np. z oliwy lub awokado).

Warto zauważyć, że wybór dań typu wege fast food ma pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie zainteresowanych tym tematem, ale również na środowisko. Hodowanie roślin pozostawia po sobie stosunkowo mały ślad węglowy, zwłaszcza w porównaniu do tego powodowanego produkowaniem mięsa i nabiału. Tym samym, decydując się na spożywanie posiłków tego typu, zamiast tych klasycznych, można łączyć przyjemność pysznego jedzenia z troską o planetę Ziemię.

Oczywiście, co bardzo ważne, pomimo zalet posiłków w stylu wege fast food, koniecznie należy mieć świadomość tego, że również i dania roślinne mogą być wysokokaloryczne; zwłaszcza w przypadku, w którym zostaną one przygotowane i podane z dużą ilością smażonych składników oraz obfitych sosów. Kluczem do sukcesu jest wybieranie prostych i zdrowych przepisów, dostarczających energii i satysfakcji bez zbędnych obciążeń dla organizmu.

Wege burger z halloumi i warzywami

Listę polecanych przepisów otwiera wege burger z halloumi i warzywami. Charakterystyczna konsystencja i lekko słony smak sera sprawiają razem, że ten typ sera świetnie sprawdza się w roli zamiennika mięsa.

Do przygotowania burgera należy skompletować następujące składniki:

  • bułeczki maślane;
  • grube plasterki halloumi;
  • świeże warzywa;
  • ulubiony sos.

Bułeczki należy rozkroić i podsmażyć na patelni, podobnie grube plasterki halloumi – aż do ich zarumienienia. I to tak naprawdę tyle. Po wykonaniu tego kroku nie pozostaje nic innego, niż wysmarować środek pieczywo ulubionym sosem, a następnie ułożyć warstwami wszystkie przygotowane składniki, w tym wspomniane warzywa, np. pomidor i ogórek.

Burgera można podać np. z frytkami z ziemniaków lub batatów, ew. krążkami cebulowymi. Przygotowanie całości dania trwa bardzo krótko, bo ok. 15-20 minut.

Chrupiące taco z pieczonym batatem

Nie każdy lubi burgery. Niektórzy wolą fast food w wydaniu meksykańskim. Dla takich osób odpowiednie będą chrupiące tacos z pieczonym batatem. Nadają się one przede wszystkim na lekki, aczkolwiek pożywny lunch.

Do przygotowania batatów potrzeba:

  • batata;
  • przypraw (m.in. kuminu, papryki i chilli);
  • tortilli;
  • paprykę;
  • czerwoną cebulę;
  • awokado;
  • świeżą kolendrę;
  • sos jogurtowy (m.in. jogurt, sok z limonki, czosnek i szczypta soli).

Przygotowanie tego dania należy rozpocząć od posiekania batata w kostkę, obtoczenia go w przyprawach i upieczenia w piekarniku lub usmażeniu na patelni. Słodki ziemniak powinien stać się miękki w środku i lekko chrupiący na zewnątrz. Tortille należy podgrzać dowolnym sposobem po uprzednim złożeniu placka w kształt U lub V (dobrym pomysłem wydaje się zrealizowanie tego zamierzenia przy użyciu rusztu), a następnie wypełnić wszystkimi składnikami i polać sosem. Gotowe!

Tacos, podobne do burgerów, także można podawać z frytkami ziemniaczanymi, ew. zjeść całkowicie samodzielne. Drugi wariant pozwoli ograniczyć zbędne kalorie.

Wegańskie nuggetsy z ciecierzycy i sezamu

Na sam koniec propozycja wręcz idealna dla wegan. Mianowicie, mowa o wegańskich nuggetsach z ciecierzycy i sezamu. Co dosyć ważne, danie to zawiera duże ilości białka roślinnego, więc nada się idealnie dla wszystkich kulturystów.

Do przygotowania nuggetsów potrzebne są:

  • ciecierzyca;
  • sezam;
  • ulubione przyprawy;
  • dowolnie wybrany dip.

Aby przyrządzić masę, wystarczy zmiksować ugotowaną lub konserwową ciecierzycę z odrobiną oliwy i np. czosnkiem, kuminem, papryką wędzoną, solą oraz pieprzem. Do mieszanki dodać można także łyżkę mąki, aby uzyskać bardziej zwartą konsystencję. Następnie należy uformować małe porcje w kształcie nuggetsów, obtoczyć w sezamie i usmażyć lub upiec na złocisty kolor. To wszystko.

Do nuggetsów świetnie pasuje prosty i domowy dip. Szczególnie polecany jest ten na bazie tahini, z dodatkiem soku z cytryny, czosnku i wody; nada się także klasyczny sos pomidorowy z lekką nutą chilli.

W kwadrans da się przyrządzić wiele pysznych dań typu vegan fast food, wystarczy mieć pod ręką potrzebne składniki i chcieć poeksperymentować w kuchni.

Leave a Reply