Przedstawiamy prosty i szybki przepis na letni obiad. Pieczona pierś z mango i z awokado to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację. Skosztuj tej wyjątkowej oraz niebanalnej potrawy i poczuj smak lata!
Składniki:
- 2 nieduże piersi kurczaka ze skórą,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka brązowego cukru,
- duża szczypta chili,
- po łyżeczce suszonego: tymianku, cebuli i czosnku,
- duża szczypta kminu rzymskiego,
- sól,
- pieprz,
- mango,
- awokado,
- czerwona papryka,
- natka pietruszki,
- 2-3 łyżki sosu sojowego,
- sok z połówki cytryny.
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyj, oczyść z chrząstek i ułóż na desce. Przykryj folią spożywczą i rozbij mięso tłuczkiem. Posmaruj je oliwą. Przyprawy wymieszaj w miseczce, a następnie natrzyj nimi mięso z obu stron. Ułóż piersi w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez 20-30 minut, aż się zarumienią. Awokado i mango obierz, a paprykę oczyść. Pokrój w paski i przełóż na półmisek. Skrop sokiem z połówki cytryny i polej sosem sojowym. Dodaj pokrojoną pierś. Udekoruj natką pietruszki. Gotowe!