Pieczona pierś z mango i z awokado

Przedstawiamy prosty i szybki przepis na letni obiad. Pieczona pierś z mango i z awokado to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację. Skosztuj tej wyjątkowej oraz niebanalnej potrawy i poczuj smak lata!

Depositphotos 238821638 s 2019

Składniki:

  • 2 nieduże piersi kurczaka ze skórą,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka brązowego cukru,
  • duża szczypta chili,
  • po łyżeczce suszonego: tymianku, cebuli i czosnku,
  • duża szczypta kminu rzymskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • mango,
  • awokado,
  • czerwona papryka,
  • natka pietruszki,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • sok z połówki cytryny.

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyj, oczyść z chrząstek i ułóż na desce. Przykryj folią spożywczą i rozbij mięso tłuczkiem. Posmaruj je oliwą. Przyprawy wymieszaj w miseczce, a następnie natrzyj nimi mięso z obu stron. Ułóż piersi w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez 20-30 minut, aż się zarumienią. Awokado i mango obierz, a paprykę oczyść. Pokrój w paski i przełóż na półmisek. Skrop sokiem z połówki cytryny i polej sosem sojowym. Dodaj pokrojoną pierś. Udekoruj natką pietruszki. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply