Roladki faszerowane burakami

Młode buraczki są naturalnie słodkie i mają mnóstwo witamin. Podpowiadamy prosty przepis na roladki faszerowane burakami. Sprawdź, jak je zrobić i rozkoszuj się ich niezwykłym smakiem…

Depositphotos 73541343 s 2019

Składniki na roladki:

  • 600 g schabu,
  • 500 g buraków,
  • 100 g sera typu feta,
  • sól,
  • świeżo mielony, czarny pieprz,
  • 2 liście laurowe,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki mąki.

Dodatkowo:

  • 2 garści ulubionej sałaty,
  • ogórek,
  • kilka czarnych oliwek bez pestek,
  • duża czerwona papryka,
  • szklanka grzanek,
  • 0,5 czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu,
  • łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki płynnego miodu.

Przygotowanie:

Buraki umyj, owiń w folię aluminiową i ułóż na blasze, posmarowanej olejem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. Ostudź i obierz ze skórki. Połowę buraków pokrój w słupki, a resztę zetrzyj na tarce.

Schab pokrój na cztery kotlety i delikatnie rozbij. Oprósz solą i pieprzem.

Na kotletach ułóż trochę sera feta i kawałki buraka. Zwiń w roladki i zepnij je wykałaczkami. Obtocz dokładnie w mące.

Na patelni rozgrzej olej. Smaż roladki ze wszystkich stron na rumiano. Następnie wrzuć liście laurowe i wlej szklankę wody. Przykryj i duś przez około godzinę.

Sałatę umyj. Skrop ją sosem sojowym, wymieszanym z miodem i z musztardą. Na sałacie ułóż grzanki, pokrojoną paprykę i ogórka, posiekaną cebulę oraz oliwki.

Z roladek usuń wykałaczki. Ułóż mięso na sałacie i posyp rozgniecionym, czerwonym pieprzem. Podawaj ze startymi buraczkami. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply