Młode buraczki są naturalnie słodkie i mają mnóstwo witamin. Podpowiadamy prosty przepis na roladki faszerowane burakami. Sprawdź, jak je zrobić i rozkoszuj się ich niezwykłym smakiem…
Składniki na roladki:
- 600 g schabu,
- 500 g buraków,
- 100 g sera typu feta,
- sól,
- świeżo mielony, czarny pieprz,
- 2 liście laurowe,
- olej do smażenia,
- 2 łyżki mąki.
Dodatkowo:
- 2 garści ulubionej sałaty,
- ogórek,
- kilka czarnych oliwek bez pestek,
- duża czerwona papryka,
- szklanka grzanek,
- 0,5 czerwonej cebuli,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- kilka ziaren czerwonego pieprzu,
- łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki płynnego miodu.
Przygotowanie:
Buraki umyj, owiń w folię aluminiową i ułóż na blasze, posmarowanej olejem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. Ostudź i obierz ze skórki. Połowę buraków pokrój w słupki, a resztę zetrzyj na tarce.
Schab pokrój na cztery kotlety i delikatnie rozbij. Oprósz solą i pieprzem.
Na kotletach ułóż trochę sera feta i kawałki buraka. Zwiń w roladki i zepnij je wykałaczkami. Obtocz dokładnie w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż roladki ze wszystkich stron na rumiano. Następnie wrzuć liście laurowe i wlej szklankę wody. Przykryj i duś przez około godzinę.
Sałatę umyj. Skrop ją sosem sojowym, wymieszanym z miodem i z musztardą. Na sałacie ułóż grzanki, pokrojoną paprykę i ogórka, posiekaną cebulę oraz oliwki.
Z roladek usuń wykałaczki. Ułóż mięso na sałacie i posyp rozgniecionym, czerwonym pieprzem. Podawaj ze startymi buraczkami. Gotowe!