Rolada z jabłkami

Nie masz pomysłu na deser? Przedstawiamy szybki i prosty przepis na roladę z jabłkami. Sprawdź i zainspiruj się…

Depositphotos 43289493 s 2019

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 średnich jabłek.

Przygotowanie:

Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem, rozłóż utarte jabłka, a na nie wylej przygotowane wcześniej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka).

W czasie kiedy ciasto się piecze, oprósz ściereczkę kuchenną cukrem pudrem. Po upływie 20-25 minut wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż je na ściereczkę, zdejmując papier z góry. Następnie, pomagając sobie ściereczką, zwiń ciasto od dłuższego boku. Poczekaj aż wystygnie. Kiedy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply