Nie wiesz, co przygotować na obiad? Przedstawiamy prosty i szybki przepis na letnią i lekką zupę kalafiorowo-ziemniaczaną. Sprawdź, jak ją przygotować i zainspiruj się!
Składniki:
- mały kalafior,
- 4 młode ziemniaki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy,
- cebula,
- pęczek młodej włoszczyzny,
- 2-3 łyżeczki śmietanki (30 %),
- sól,
- pieprz,
- po dwie łyżki: posiekanego koperku i bazylii.
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło i wlej oliwę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz i smaż przez kilka minut, mieszając, aż się zarumienią. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podzielonego na różyczki kalafiora. Smaż jeszcze przez 3 minuty i wlej przegotowaną wodę tak, aby zakryła warzywa. Młodej włoszczyzny nie obieraj, tylko porządnie wyszoruj druciakiem. Dorzuć do warzyw. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 40 minut, aż wszystko będzie miękkie. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietanką. Nałóż do miseczki i udekoruj bazylią oraz koperkiem. Gotowe!