Kromki z awokado i z serem halloumi

Kromki z awokado i z serem halloumi to ciekawy dodatek do dań mięsnych z grilla. Jak je przyrządzić? Oto przepis! Sprawdź i zainspiruj się!

Depositphotos 474711426 s 2019

Składniki:

  • 2 opakowania sera halloumi (500 g),
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki oliwy,
  • po dużej szczypcie słodkiej, mielonej papryki i czosnku granulowanego,
  • sól,
  • pieprz,
  • po łyżeczce białego i czarnego sezamu,
  • garść ulubionych kiełków,
  • 6 kromek chleba,
  • 2 awokado,
  • sok z 0,5 cytryny.

Przygotowanie:

Ser halloumi wyjmij z opakowania, delikatnie osusz, a następnie pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie wymieszaj olej ze szczyptą soli, pieprzu, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Posmaruj tą mieszanką ser z obu stron. Połóż ser na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po 3-4 minuty z obu stron. Obok na około 2 minuty ułóż kromki chleba, skropione oliwą. Awokado obierz i usuń pestkę. Rozgnieć owoc widelcem, oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Na podpieczonych kromkach chleba rozsmaruj awokado. Nałóż ser halloumi i kiełki. Posyp sezamem. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply