
Kromki z awokado i z serem halloumi to ciekawy dodatek do dań mięsnych z grilla. Jak je przyrządzić? Oto przepis! Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- 2 opakowania sera halloumi (500 g),
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki oliwy,
- po dużej szczypcie słodkiej, mielonej papryki i czosnku granulowanego,
- sól,
- pieprz,
- po łyżeczce białego i czarnego sezamu,
- garść ulubionych kiełków,
- 6 kromek chleba,
- 2 awokado,
- sok z 0,5 cytryny.
Przygotowanie:
Ser halloumi wyjmij z opakowania, delikatnie osusz, a następnie pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie wymieszaj olej ze szczyptą soli, pieprzu, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Posmaruj tą mieszanką ser z obu stron. Połóż ser na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po 3-4 minuty z obu stron. Obok na około 2 minuty ułóż kromki chleba, skropione oliwą. Awokado obierz i usuń pestkę. Rozgnieć owoc widelcem, oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Na podpieczonych kromkach chleba rozsmaruj awokado. Nałóż ser halloumi i kiełki. Posyp sezamem. Gotowe!