Domowe gnocchi, podawane w mięsnym sosie, to danie, które rozpływa się w ustach. Sprawdź nasz przepis na tę wyjątkową potrawę i zainspiruj się…
Składniki na gnocchi:
- 1 kg ziemniaków,
- 200 g mąki,
- jajko,
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na mięsny sos:
- 1 kg mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka masła,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 200 g pieczarek,
- sól,
- pieprz,
- oregano.
Dodatkowo:
- 100 g tartego parmezanu,
- 100 g tartej mozzarelli,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Przygotuj gnocchi: umyj i ugotuj ziemniaki w mundurkach. Odcedź i obierz ze skórki. Przeciśnij przez praskę. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodaj: mąkę, sól i roztrzepane jajko. Zagnieć ciasto. Podziel je na mniejsze kawałki i z każdego uformuj cienki wałek. Podsyp go mąką i pokrój na kawałki o grubości 2 cm. Na każdym z nich zrób widelcem wgłębienia. W garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucaj gnocchi i gotuj przez minutę od wypłynięcia. Wyłów je łyżką cedzakową,
Zrób sos: na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną cebulę. Po chwili dodaj obrane i posiekane pieczarki, czosnek oraz mięso mielone. Smaż przez kwadrans. Następnie dodaj: pomidory z puszki, zioła, trochę soli i pieprzu. Duś pod przykryciem przez około 40 minut. Na spód naczynia do zapiekania przełóż sos i gnocchi. Posyp je parmezanem i mozzarellą. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.