Gnocchi zapiekane w mięsnym sosie

Domowe gnocchi, podawane w mięsnym sosie, to danie, które rozpływa się w ustach. Sprawdź nasz przepis na tę wyjątkową potrawę i zainspiruj się…

Depositphotos 2383873 s 2019

Składniki na gnocchi:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki,
  • jajko,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na mięsny sos:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka masła,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 200 g pieczarek,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano.

Dodatkowo:

  • 100 g tartego parmezanu,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Przygotuj gnocchi: umyj i ugotuj ziemniaki w mundurkach. Odcedź i obierz ze skórki. Przeciśnij przez praskę. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodaj: mąkę, sól i roztrzepane jajko. Zagnieć ciasto. Podziel je na mniejsze kawałki i z każdego uformuj cienki wałek. Podsyp go mąką i pokrój na kawałki o grubości 2 cm. Na każdym z nich zrób widelcem wgłębienia. W garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucaj gnocchi i gotuj przez minutę od wypłynięcia. Wyłów je łyżką cedzakową,

Zrób sos: na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną cebulę. Po chwili dodaj obrane i posiekane pieczarki, czosnek oraz mięso mielone. Smaż przez kwadrans. Następnie dodaj: pomidory z puszki, zioła, trochę soli i pieprzu. Duś pod przykryciem przez około 40 minut. Na spód naczynia do zapiekania przełóż sos i gnocchi. Posyp je parmezanem i mozzarellą. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Leave a Reply