
Wyjątkowy żurek staropolski na Wielkanoc z białą kiełbasą parzoną ZM Pekpol
Potrzebne składniki:
– 0,5 kg białej kiełbasy parzonej ZM Pekpol
– 0,5 kg kości wędzonych od schabu
– 1 średniej wielkości marchew
– 0,5 średniej wielkości seler a
– 3 wody
– 3 liście laurowe
– 5-6 ziarenek ziela angielskiego
– 500 ml (1 butelka) gotowego zakwasu na żurek
– 1 cebula
– 300 ml kwaśnej śmietany 18%
– sól, pieprz do smaku
– 3 ząbki czosnku
– jajka ugotowane na twardo
Jak to zrobić?
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Następnie kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną, zahartować i dodać do wszystkiego. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Wskazówka: Przed podaniem do żurku możesz dodać łyżkę tartego chrzanu, który podkreśli jego smak.
Życzymy smacznego!