
Jesień to doskonały czas, aby spróbować nowych przepisów. Sezon na grzyby i długie wieczory sprzyjają powstawaniu pysznych dań. Spróbuj jesiennej tarty z kurkami i serem owczym i pozwól zaskoczyć się jej aromatycznym smakiem. Przedstawiamy prosty i szybki sposób na kolację. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki na tartę:
- 230 g mąki krupczatki,
- 135 g zimnego masła,
- 1 łyżka wody,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 żółtko i 0,5 białka.
Składniki na farsz:
- 4 jajka,
- 140 g śmietany 18%,
- 30 g sera pecorino,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 3/4 łyżeczki tymianku,
- 250 g kurek,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka masła.
Przygotowanie:
Składniki ciasta wyrób mikserem, uformuj kulę i włóż do lodówki na około 30 minut. Formę do ciasta wysmaruj masłem i wgnieć ciasto w formę, formując rant. Następnie posmaruj ciasto za pomocą pędzelka białkiem i nakłuj je widelcem. Posmarowanie spodu białkiem, zabezpieczy ciasto przed nadmiarem wilgoci z nadzienia. Spód pozostanie bardziej kruchy. Piecz spód ciasta w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Kurki oczyść (najlepiej na sucho, a jeśli potrzeba to opłucz je delikatnie wodą). Większe grzyby przekrój na pół, a mniejsze pozostaw w całości. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle do zeszklenia. Dodaj kurki i podsmaż, aż woda odparuje, tj. przez kilka minut. W misce wymieszaj: jajka, śmietanę, starty ser pecorino i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj kurki z cebulą i lekko przemieszaj. Na podpieczony spód wylej nadzienie. Ponownie włóż do piekarnika i dopiecz całość w 190 stopniach Celsjusza przez 25 do 30 minut. Do momentu, aż nadzienie się zetnie i zarumieni. Gotowe!
Podawaj na ciepło lub na zimno.