
Soczysty pstrąg przysmażony na grillu to wyjątkowa potrawa, która ma sporą rzeszę swoich zwolenników. Przedstawiamy przepis na grillowanego pstrąga z warzywami. Sprawdź i przygotuj ulubiony przysmak!
Składniki:
- 4 wypatroszone pstrągi,
- 0,5 brokułu,
- cukinia,
- 2 marchewki,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 2 garści sałaty,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki posiekanego tymianku,
- kostka masła,
- szklanka białego wina,
- pęczek natki,
- oliwa.
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i wrzuć na 6 minut obrane i pokrojone marchewki oraz podzielonego na różyczki brokuła. Odsącz warzywa. Ułóż je potem na tacce. Dodaj pokrojoną cukinię. Posól i skrop oliwą. Natkę pietruszki umyj i posiekaj, pomidorki umyj i pokrój, sałatę oczyść.
Każdego pstrąga ułóż na osobnym kawałku folii aluminiowej. Do środka ryby włóż: 1/4 kostki masła, 1/4 posiekanej natki, wlej 2-3 łyżki wina, łyżkę oliwy, dodaj sól i pieprz. Wierzch ryby posyp tymiankiem. Zawiń szczelnie folię.
Grilluj pstrągi po około 10 minut z obu stron, a warzywa o połowę krócej. Podawaj na sałacie z pomidorkami. Gotowe!