Choć sezon na szparagi trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością – zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.
Składniki:
– 1 pęczek zielonych świeżych szparagów (ok. 50dag)
– 30g płatków migdałów
– 6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego Gouda MSM Mońki
Pozostałe składniki:
– 1 natka pietruszki
– ¼ łyżeczki soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy płatki migdałowe i mieszamy, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odkładamy do miseczki. Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągamy i odcedzamy warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko kroimy żółty ser w plastry. Szparagi układamy na talerzu, posypujemy podprażonymi migdałami i przykrywamy płatami sera. Całość dekorujemy listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.
Smacznego!