Jarmuż to niezwykle zdrowy składnik, który warto wprowadzić do swojej kuchni. Dostarcza masę witamin, wzmacniając układ odpornościowy i nerwowy, a także wspomagając pracę naczyń krwionośnych. A to tylko część jego działań! Jak przygotować przepyszny makaron z jarmużowym pesto na obiad?
Pesto z jarmużu – prosty i pyszny przepis
Aby wykonać pesto z jarmużu, należy przygotować:
- 2 szklanki świeżego jarmużu;
- 1/2 szklanki ulubionych orzechów (np. włoskich, migdałów, nerkowców);
- 1/2 szklanki startego parmezanu lub innego twardego sera;
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
- 2 ząbki czosnku;
- sok z 1/2 cytryny;
- sól i pieprz do smaku.
Liście jarmużu należy umyć i osuszyć. Na niewielkiej patelni powinno się rozgrzać nieco oliwy z oliwek i delikatnie podsmażyć na niej obrazy i pokrojony w maleńką kostkę czosnek. Następnie trzeba przygotować blender i wrzucić do niego wszystkie składniki pesto. Dokładnie zmiksować na gładką masę.
Jeśli pesto okaże się zbyt gęste, można dodać do niego jeszcze nieco oliwy z oliwek lub trochę wody z garnka, w którym gotuje się makaron. Najlepiej sprawdzą się takie pasty jak:
- spaghetti;
- penne;
- farfalle;
- tagliatelle;
- rigatoni.
Kiedy makaron jest już ugotowany al dente, wystarczy wymieszać go w garnku z zielonym pesto, aby cała pasta była dokładnie pokryta bombą witaminową. Taką bazę obiadową da się urozmaicić na wiele sposobów.
Czym urozmaicić jarmużowe pesto?
Do miski blendera można wrzucić także suszone pomidory, liście bazylii, nieco mięty, szpinak czy oliwki. Doskonale sprawdzą się także różnego rodzaju przyprawy, w tym np. wędzona papryka czy suszona cebula. Pesto bardzo łatwo dopasować do własnych preferencji smakowych i tego, co ma się aktualnie w lodówce.
W nadaniu słonego charakteru i kremowej konsystencji niezawodna okazuje się feta. Można pokusić się także o ricottę lub nieco mascarpone. Wyrazistego sznytu nada kawałek gorgonzoli czy koziego sera. A jeśli lubi się ostre smaki, warto sięgnąć po chili lub oliwę z dodatkiem ostrej papryki.
Makaron z jarmużowym pesto – jak podawać?
Makaron z jarmużowym pesto można podawać z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się np.:
- kulki mozzarelli;
- kawałki podsmażonego kurczaka;
- grillowane krewetki;
- pomidorki koktajlowe;
- pestki słonecznika;
- kremowa burrata;
- chrupiące tofu podsmażone w skrobi ziemniaczanej.
Sos z jarmużu ma intensywny zielony kolor, więc pięknie prezentuje się na talerzu z czerwonymi pomidorkami koktajlowymi czy suszonymi pomidorami. Ciekawe połączenie smakowe można uzyskać, kiedy połączy się go z pesto bazyliowym w proporcji 1:1.
Danie najlepiej podawać na dużym, płaskim talerzu lub w niskiej, szerszej misce. Posiłek warto posypać świeżo tartym parmezanem lub udekorować kilkoma liśćmi bazylii. Dla podkręcenia smaku całość można skropić oliwą z oliwek.
To bardzo szybki przepis na obiad, ponieważ wystarczy dokładnie zmiksować wszystkie składniki i wymieszać masę z makaronem. Poradzi sobie z tym każdy, nawet bez wielkiego kulinarnego doświadczenia. Smacznego!