
Trochę lata na jesień. Proponujemy orzeźwiający sorbet cytrynowy. Nazwa pochodzi z języka tureckiego i brzmi szarbat, a oryginalnie deser ten pochodzi z Iranu. Dokładnie jest to posłodzona woda z zamrożonymi owocami. Polecamy!
Składniki: (4 osoby)
– Sok z 6 cytryn
– Starta skórka z 1 cytryny
– 6 łyżek cukru pudru
– 50 ml wody

Orzeźwiający sorbet cytrynowy
Jak przygotować:
Do miksera wlewamy sok z sześciu cytryn, startą skórkę jednej cytryny i cukier puder. Składniki mieszkamy do momentu uzyskania jednorodnej konsystencji. Wlewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny.
Po tym czasie miksujemy ponownie przez 4-5 minut, wcześniej dodajemy 50 ml wody. Na tym etapie w zależności od upodobań można dodać odrobinę alkoholu, najlepiej wódki.
Życzymy smacznego!
mmmm pychota, ale mam ochotę na deser!