Sorbet cytrynowy

Trochę lata na jesień. Proponujemy orzeźwiający sorbet cytrynowy. Nazwa pochodzi z języka tureckiego i brzmi szarbat, a oryginalnie deser ten pochodzi z Iranu. Dokładnie jest to posłodzona woda z zamrożonymi owocami. Polecamy!

Składniki: (4 osoby)

– Sok z 6 cytryn

– Starta skórka z 1 cytryny

– 6 łyżek cukru pudru

– 50 ml wody

Sorbet cytrynowy

Orzeźwiający sorbet cytrynowy

Jak przygotować:

Do miksera wlewamy sok z sześciu cytryn, startą skórkę jednej cytryny i cukier puder. Składniki mieszkamy do momentu uzyskania jednorodnej konsystencji. Wlewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny.

Po tym czasie miksujemy ponownie przez 4-5 minut, wcześniej dodajemy 50 ml wody. Na tym etapie w zależności od upodobań można dodać odrobinę alkoholu, najlepiej wódki.

Życzymy smacznego!

One Response

  1. Karola 28 listopada 2011

Leave a Reply