Przepis na świąteczny piernik…

Święta już tuż, tuż… Pora więc pomyśleć o świątecznych wypiekach. Zapachy piernika, grzanego wina, cynamonu i pomarańczy bez wątpienia przywodzą na myśl święta… Podpowiadamy, jak w szybki sposób upiec świąteczny piernik i rozkoszować się jego smakiem i aromatem…

piernik 15

Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g cukru białego
  • 1 czubata łyżka powideł śliwkowych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 350 g mąki pszennej

Polewa:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich, pekan lub laskowych

Krok 1. 

W rondelku rozpuszczamy masło. Po chwili wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe. Całość ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po chwili wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.

Krok 2.

Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do większej miski przekładamy ciepłą masę z rondelka, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka.

Krok 3.Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

Krok 4.

Ciasto przelewamy do blachy  i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut.

W małym rondelku gotujemy na małym ogniu śmietankę kremówkę. Dodajemy po chwili posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka polewa czekoladowa.

Po przestygnięciu piernika polewamy go polewą czekoladową, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Gotowe! Smacznego!

Leave a Reply