Święta już tuż, tuż… Pora więc pomyśleć o świątecznych wypiekach. Zapachy piernika, grzanego wina, cynamonu i pomarańczy bez wątpienia przywodzą na myśl święta… Podpowiadamy, jak w szybki sposób upiec świąteczny piernik i rozkoszować się jego smakiem i aromatem…
Składniki:
- 150 g masła
- 200 g cukru białego
- 1 czubata łyżka powideł śliwkowych
- 3 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej
Polewa:
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g orzechów włoskich, pekan lub laskowych
Krok 1.
W rondelku rozpuszczamy masło. Po chwili wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe. Całość ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po chwili wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.
Krok 2.
Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do większej miski przekładamy ciepłą masę z rondelka, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka.
Krok 3.Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 4.
Ciasto przelewamy do blachy i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut.
W małym rondelku gotujemy na małym ogniu śmietankę kremówkę. Dodajemy po chwili posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka polewa czekoladowa.
Po przestygnięciu piernika polewamy go polewą czekoladową, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Gotowe! Smacznego!