Kompot z rabarbaru

Jak sałatka to z rabarbarem, jak kompot to tym bardziej! Zawiera całą masę błonnika, potasu i magnezu, a do tego witaminy A, C oraz E. Sam rabarbar w smaku jest kwaskowaty, dlatego najlepszym połączeniem będzie rabarbar plus coś słodkiego.

Polecamy! – Kompot z rabarbaru

Wersja 1 – składniki:

  • Rabarbar – ½ kg
  • Woda – 1 l
  • Kilka goździków
  • Starta skórka cytryny
  • Cukier – ok 8 łyżek

 

Wersja 2 – składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 150 g cukru,
  • 1,5 l wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Rabarbar dokładnie umyj i odkrój końcówki oraz liście. Następnie pokrój go w cienkie plastry. Do garnka wrzuć rabarbar i dodaj cukier oraz sok z cytryny. Smaż przez kilka minut aż cukier się podgrzeje, a rabarbar zacznie puszczać sok. Do rabarbaru dodaj wodę, zagotuj, a następnie podgrzej jeszcze przez kilka minut. Poczekaj aż napój wystygnie.

Wskazówka! Tuż przed podaniem, dodaj do kompotu świeże truskawki, miętę i kostki lodu.

Leave a Reply