Jak sałatka to z rabarbarem, jak kompot to tym bardziej! Zawiera całą masę błonnika, potasu i magnezu, a do tego witaminy A, C oraz E. Sam rabarbar w smaku jest kwaskowaty, dlatego najlepszym połączeniem będzie rabarbar plus coś słodkiego.
Polecamy! – Kompot z rabarbaru
Wersja 1 – składniki:
- Rabarbar – ½ kg
- Woda – 1 l
- Kilka goździków
- Starta skórka cytryny
- Cukier – ok 8 łyżek
Wersja 2 – składniki:
- 500 g rabarbaru,
- 150 g cukru,
- 1,5 l wody,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Rabarbar dokładnie umyj i odkrój końcówki oraz liście. Następnie pokrój go w cienkie plastry. Do garnka wrzuć rabarbar i dodaj cukier oraz sok z cytryny. Smaż przez kilka minut aż cukier się podgrzeje, a rabarbar zacznie puszczać sok. Do rabarbaru dodaj wodę, zagotuj, a następnie podgrzej jeszcze przez kilka minut. Poczekaj aż napój wystygnie.
Wskazówka! Tuż przed podaniem, dodaj do kompotu świeże truskawki, miętę i kostki lodu.