W Wigilię tortu makowego z kremem nie może zabraknąć. Mak to symbol pomyślności i bogactwa. Jak przygotować tort makowy z kremem? Oto nasz przepis! Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki – ciasto:
- puszka masy makowej (85 dag),
- 6 dużych jajek,
- 4 białka,
- 6 czubatych łyżek bułki tartej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka otarta z połowy pomarańczy.
Składniki – masa:
- 1 l śmietany kremówki,
- 2 opakowania polewy czekoladowej białej,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Do masy makowej dodaj żółtka, otartą skórkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Wszystko utrzyj mikserem. Dodaj ubitą pianę, wymieszaj. Ciasto wlej do foremki, wyłożonej pergaminem. Piecz 95 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto ostudź, przekrój na 3 blaty.
Połowę kremówki ubij na sztywno, dodaj łyżeczkę soku z cytryny i opakowanie rozpuszczonej polewy czekoladowej. Kremem przełóż blaty. Tort odstaw na 2 godziny do lodówki. Pozostałą kremówkę przygotuj w taki sam sposób jak poprzednią. Kremem posmaruj wierzch i boki tortu.
Udekoruj według uznania, np. posyp płatkami migdałowymi i makiem, ułóż cząstki pomarańczy. Gotowe!