Tort makowy z kremem

W Wigilię tortu makowego z kremem nie może zabraknąć. Mak to symbol pomyślności i bogactwa. Jak przygotować tort makowy z kremem? Oto nasz przepis! Sprawdź i zainspiruj się!

tort makowy z biala czekolada i kandyzowanymi pomaranczami 2447504

Składniki – ciasto:

  • puszka masy makowej (85 dag),
  • 6 dużych jajek,
  • 4 białka,
  • 6 czubatych łyżek bułki tartej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z połowy pomarańczy.

Składniki – masa:

  • 1 l śmietany kremówki,
  • 2 opakowania polewy czekoladowej białej,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Do masy makowej dodaj żółtka, otartą skórkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Wszystko utrzyj mikserem. Dodaj ubitą pianę, wymieszaj. Ciasto wlej do foremki, wyłożonej pergaminem. Piecz 95 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto ostudź, przekrój na 3 blaty.

Połowę kremówki ubij na sztywno, dodaj łyżeczkę soku z cytryny i opakowanie rozpuszczonej polewy czekoladowej. Kremem przełóż blaty. Tort odstaw na 2 godziny do lodówki. Pozostałą kremówkę przygotuj w taki sam sposób jak poprzednią. Kremem posmaruj wierzch i boki tortu.

Udekoruj według uznania, np. posyp płatkami migdałowymi i makiem, ułóż cząstki pomarańczy. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply