Maluchy uwielbiają słodkości, ale duża ilość cukru i przetworzonych produktów w diecie jeszcze na nikogo nie wpłynęła pozytywnie. Warto znać przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci, a w szczególności na smakowite batoniki owsiane. Jak je przygotować?
Zdrowe batoniki owsiane – przepis
Do przyrządzenia domowych batonów przydadzą się takie składniki, jak:
- 2 szklanki płatków owsianych;
- 5 łyżek masła orzechowego;
- 1/4 szklanki miodu;
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów;
- 1/4 szklanki suszonych owoców;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Wszystkie suche składniki (płatki owsiane, posiekane orzechy, pokrojone suszone owoce, sól i cynamon) należy wymieszać w misce. Masło orzechowe i miód powinno się podgrzać w niewielkim rondelku i mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie trzeba wlać powstałą masę do suchych składników i dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Po tym całość przekłada się do niewielkiej kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (np. 20 cm x 20 cm). Masę owsianą powinno się dokładnie docisnąć do dna, aby była jak najbardziej zwarta.
Blaszkę wystarczy włożyć na około 2 godziny do lodówki, a następnie wyjąć i pokroić jej zawartość w prostokątne kawałki. Warto zapakować powstałe batoniki np. do osobnych woreczków lub umieścić je w szczelnym pojemniku do przechowywania. Przekąskę najlepiej trzymać w lodówce.
Dlaczego warto postawić na zdrowe przekąski?
Zdrowe składniki, takie jak owoce, orzechy i nasiona, dostarczają niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów, które są bardzo ważne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. Stanowią one doskonałą alternatywę dla sklepowych przysmaków, które mają mnóstwo cukru, niezdrowych tłuszczów i konserwantów.
Batoniki owsiane mają mnóstwo błonnika, co sprawia, że sycą na dłużej. Są one idealną przekąską, kiedy chce się mieć pod kontrolą wagę malucha i jego zdrowy styl życia. Regularne jedzenie takich przysmaków pomaga dzieciom w nauce podejmowania dobrych decyzji żywieniowych. Rzutuje ona bezpośrednio na ich przyzwyczajenia jedzeniowe w przyszłości.
Batony owsiane bez pieczenia i inne zdrowe przekąski to także:
- mniejsze ryzyko powstania próchnicy;
- efektywna koncentracja i zapamiętywanie;
- lepsze funkcjonowanie układu trawiennego.
Batony owsiane – jak je urozmaicić?
Powyższy przepis to jedynie baza do tworzenia przeróżnych domowych słodyczy. Do orzechów, jakie można zastosować w batonach, warto zaliczyć: orzechy włoskie, arachidowe, pistacje, makadamia, migdały czy nerkowce. Wśród suszonych owoców należałoby uwzględnić: daktyle, żurawinę, rodzynki czy morele.
Do mieszanki można dosypać także:
- kakao;
- imbir;
- siemię lniane;
- nasiona chia;
- wiórki kokosowe.
Poziom słodkości batoników najlepiej regulować za pomocą proporcji masła orzechowego i miodu. Jako substancja słodząca sprawdzi się również syrop klonowy lub z agawy. Do tej przekąski można dodać drobno posiekaną gorzką czy mleczną czekoladę, lecz w rozsądnych ilościach.
Wierzch batonów można pokryć zdrowymi polewami np. o smaku czekoladowym czy słonego karmelu. Warto poszukać takich w sklepach z dietetyczną żywnością, ponieważ tamtejsze wersje najczęściej nie zawierają białego cukru i są niskokaloryczne.
Na drugie śniadanie doskonale sprawdzi się batonik owsiany w zestawie z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Będzie on współgrał m.in. z malinami i bananem. To idealna przekąska do tworzenia kreatywnych zestawów w kuchni!