Jak zrobić domowy majonez?

Domowy majonez jest zdrowszy i bardziej dietetyczny niż gotowy kupiony w sklepie. Zobaczcie, jak prosto go przygotować:

SKŁADNIKI:

Żółtka z 2 jajek

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżka białego octu winnego

1 czerwona papryczka chili

½ cytryny

Oliwa z oliwek

Sól

Czarny pieprz

 

WSKAZÓWKI:

1. Oddzielić białka od żółtek; do miski z żółtkami dodać musztardy Dijon

2. Z papryczki chili usunąć nasiona i pokroić

3. Wymieszać pokroją czerwoną papryczkę chili z białym octem winnym

4. Dodać masę do żółtek i musztardy

5. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz

6. Dodać oliwy z oliwek i delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji
7. Udekorować pokrojonym chilli

majonez

fot. Electrolux

Leave a Reply