
Przedstawiamy przepis na wiosenną sałatkę w… tortilli!
Składniki:
– 2 placki tortilli
– 100 g orzechów włoskich
– 3 łyżki miodu
– 2 garście młodego szpinaku
– 2 garście rukoli
– połowa mango
– 150 g sera Morskiego MSM Mońki
– 6 pomidorów suszonych w oleju
– 1 łyżka musztardy sarepskiej
– 1 łyżka soku z cytryny
– 4 łyżki oleju z pomidorów
– grubo zmielony pieprz
Wykonanie:
Tortillę ułożyć w metalowej miseczce lub w garnku, przycisnąć inną miseczką lub czymś ciężkim i zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 12 minut. Wyciągnąć, wystudzić i wyjąć z miseczki.
Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor miód, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia, żeby wystygły.
Mango pokroić w grube kawałki, a pomidory w paseczki, dodać do miski ze szpinakiem i rukolą. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Dodać również zestrugany ser żółty, wystudzone skarmelizowane orzechy i wymieszać. Przełożyć do miseczek z tortilli i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Pyszna sałatka w tortilli. Fot. MSM Mońki
Smacznego!