
Lato w pełni! Pora więc wykorzystać dary tej pory roku i cieszyć się ich smakiem! Klasyczny chłodnik w zupełnie nowym wydaniu, będzie doskonałą propozycją, która orzeźwi Cię w upalne dni. Wersja z ogórkiem, awokado, rzodkiewką i fetą to idealna propozycja obiadu. Ten szybki i pożywny posiłek pozwoli Ci poczuć letnią aurę. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!
Składniki:
- jogurt naturalny (500 ml),
- ser feta (100 g),
- ogórek zielony (150 g),
- awokado (1 sztuka),
- rzodkiewka (6 sztuk),
- sok z cytryny (do smaku),
- czosnek (0,5 ząbka),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Obierz ogórki i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój ser feta w kostkę, a awokado obierz, pokrój na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Rzodkiewkę opłucz i pokrój w paseczki. Do miski wsyp pokrojone ogórki, rzodkiewki i czosnek. Następnie dodaj jogurt i wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Włóż do lodówki na 1 godzinę.
Wskazówka! Gotową zupę podawaj z kawałkami sera fety i z awokado.