Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą

Lato w pełni! Pora więc wykorzystać dary tej pory roku i cieszyć się ich smakiem! Klasyczny chłodnik w zupełnie nowym wydaniu, będzie doskonałą propozycją, która orzeźwi Cię w upalne dni. Wersja z ogórkiem, awokado, rzodkiewką i fetą to idealna propozycja obiadu. Ten szybki i pożywny posiłek pozwoli Ci poczuć letnią aurę. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!

Składniki:

  • jogurt naturalny (500 ml),
  • ser feta (100 g),
  • ogórek zielony (150 g),
  • awokado (1 sztuka),
  • rzodkiewka (6 sztuk),
  • sok z cytryny (do smaku),
  • czosnek (0,5 ząbka),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Obierz ogórki i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój ser feta w kostkę, a awokado obierz, pokrój na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Rzodkiewkę opłucz i pokrój w paseczki. Do miski wsyp pokrojone ogórki, rzodkiewki i czosnek. Następnie dodaj jogurt i wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Włóż do lodówki na 1 godzinę.

Wskazówka! Gotową zupę podawaj z kawałkami sera fety i z awokado.

Smacznego!

Leave a Reply