Sezon na grzyby w pełni. Pora więc wykorzystać ten jesienny przysmak i cieszyć się jego smakiem. Polecamy szybki przepis na makaron z grzybami w kremowym sosie z serem i oliwą truflową. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- 3 łyżki oliwy truflowej,
- 1 cebula, pokrojona w kostkę,
- 2 ząbki czosnku, posiekane,
- 250 g pieczarek, pokrojonych na plasterki,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól do smaku,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 200 g spaghetti, przełamanego na pół (można zastąpić drobnym makaronem),
- 3 czubate łyżki śmietany 18% tłuszczu,
- 30 g startego żółtego sera,
- posiekana natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i pieczarki, dopraw pieprzem ziołowym oraz solą i smaż mieszając przez 5 minut. Wlej bulion, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wrzuć makaron, wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10-12 minut. Pilnuj i mieszaj makaron, aby nie przywarł do dna. Czekamy, aż się ugotuje i wchłonie większość bulionu. Do garnka dodaj śmietanę oraz tarty ser i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu.