Makaron z grzybami w kremowym sosie z serem i oliwą truflową

Sezon na grzyby w pełni. Pora więc wykorzystać ten jesienny przysmak i cieszyć się jego smakiem. Polecamy szybki przepis na makaron z grzybami w kremowym sosie z serem i oliwą truflową. Sprawdź i zainspiruj się!

Depositphotos 208937094 s 2019

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy truflowej,
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 250 g pieczarek, pokrojonych na plasterki,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • sól do smaku,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 200 g spaghetti, przełamanego na pół (można zastąpić drobnym makaronem),
  • 3 czubate łyżki śmietany 18% tłuszczu,
  • 30 g startego żółtego sera,
  • posiekana natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i pieczarki, dopraw pieprzem ziołowym oraz solą i smaż mieszając przez 5 minut. Wlej bulion, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wrzuć makaron, wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10-12 minut. Pilnuj i mieszaj makaron, aby nie przywarł do dna. Czekamy, aż się ugotuje i wchłonie większość bulionu. Do garnka dodaj śmietanę oraz tarty ser i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu.

Smacznego!

Leave a Reply