Nazwa Veganuary to połączenie słów „vegan” i January, a narodziła się w 2014 r. w Wielkiej Brytanii. Początek roku to świetny moment na odmianę sposobu odżywiania. Tym bardziej, że dania bez mięsa mogą być naprawdę pyszne! Warto eksperymentować, łączyć różne smaki i przygotować nowość, która zaskoczy podniebienie. Przepisami na przysmaki dzieli się marka Garden Gourmet firmy Nestlé – to dania idealne na lekki obiad lub niepowtarzalną kolację.
Wegańskie klopsiki w sosie żurawinowym
Żurawina to owoc, który idealnie pasuje do klopsików przygotowanych z wegańskiego mięsa. Sos składający się z wina, bulionu, soku pomarańczowego, żurawiny i miodu jest wyśmienitym dodatkiem do potrawy.
Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 35 min Poziom: średniozaawansowany
Składniki:
- 2 opakowania Klopsików warzywnych Garden Gourmet
- świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
- 125 ml czerwonego wina
- 200 ml bulionu grzybowego
- 2 łyżki stołowe miodu lub cukru
- 225 g świeżych żurawin
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- oliwa z oliwek do smażenia
- tymianek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj pomarańczę pod bieżącą wodą. Za pomocą obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z połowy pomarańczy. Resztę skórki zetrzyj na drobnej tarce. Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej sok.
- Zagotuj wino, bulion, sok pomarańczowy, startą skórkę pomarańczy, żurawinę i miód. Gotuj, aż żurawina zmięknie.
- Za pomocą blendera ręcznego, zmiel na drobno żurawinę w powstałym sosie.
- Aby zagęścić sos, wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody, a następnie wlej do sosu żurawinowego.
- Pokrój skórkę pomarańczy na bardzo cienkie paski i zagotuj je w 100 ml wody z łyżką cukru. Gotuj przez około 5 minut, aż paski staną się miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
- Upiecz klopsiki warzywne zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie zalej upieczone klopsiki sosem żurawinowym. Udekoruj skórką pomarańczową i tymiankiem.
Wytrawne klopsiki w sam raz na jeden gryz
Nie przepadasz za połączeniem mięsa ze słodyczą żurawiny? Żaden problem! Wystarczy, że do wegańskiego „mielonego” dodasz pokrojony w kostkę żółty ser, najlepiej taki, który łatwo się topi – może być gouda (także w wersji wegańskiej). Włóż klopsiki do piekarnika, a kiedy będą się piekły, przygotuj sos z ostrej musztardy i odrobiny miodu. Gotowe! Szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 min Poziom: łatwy
Składniki:
- 1 opakowanie Garden Gourmet Sensational Mielone
- 125 g sera Gouda lub innego możliwego do pokrojenia w kostkę, który łatwo się topi
- 1 pęczek szczypiorku
- olej do smażenia
- 1 łyżka stołowa sosu pieczeniowego
- 1 łyżka stołowa ostrej musztardy
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 °C
- Ser pokrój w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm. Podziel „Sensational Mielone” na 20 części i wciśnij w każdą z nich kawałek żółtego sera. Następnie, uformuj „mięso” wokół sera na kształt kulki.
- Posiekaj drobno szczypiorek. Do rozgrzanego piekarnika włóż klopsiki i piecz na odrobinie oleju, aż się zarumienią i pozostaw je na kolejne 5 minut w piekarniku.
- Na patelnię wlej sos pieczeniowy, musztardę i miód. Dobrze wymieszaj składniki i zagotuj. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.
- Do ugotowanego sosu dodaj wcześniej upieczone klopsiki, obtocz je w powstałej glazurze, aby klopsik był pokryty nią z każdej strony. Gotowe danie udekoruj szczypiorkiem.
Sałatka z filecikami
Ta wspaniała sałatka sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Dla czterech osób użyj dwóch paczek Filetów Garden Gourmet i przygotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upraż na patelni garść orzechów nerkowca i przygotuj sałatkę z zielonych liści sałat, owoców, awokado i ciecierzycy z puszki. Na wierzch połóż fileciki i całość posyp granatem. Voilà!
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 min Poziom: łatwy
Składniki:
- 2 opakowania Filecików Roślinnych Garden Gourmet
- 100 g orzechów nerkowca (lub 50 g nerkowca i 50 g orzechów pekan)
- 1 obrane mango
- 1 obrane awokado
- 150 g liści szpinaku
- 300 g świeżego ananasa
- 200 g ciecierzycy w puszce
- 30 ml soku z cytryny
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 2 łyżki stołowe syropu z agawy
- świeżo zmielona papryka
Sposób przygotowania:
- Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i odłóż do oddzielnego pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż fileciki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W międzyczasie przygotuj sałatkę. Wrzuć liście szpinaku do miski, wyczyść owoce i awokado, posiekaj w kostkę i dodaj do sałatki. Pozostaw niektóre kawałki do dekoracji.
- Zrób dressing z soku z cytryny i syropu z agawy. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj dressing do sałatki, a resztą udekoruj talerze.
- Na koniec, dodaj wcześniej przygotowane orzechy, ciecierzycę i podsmażone fileciki. Udekoruj wszystko granatem i pozostałymi kawałkami owoców.