Wakacje, czyli czas kolorowych, sezonowych warzyw, to idealna pora dla wielbicieli sałatek, których uniwersalność daje duże pole do popisu w kuchni. Nadając innego wymiaru ulubionym przepisom, warto sięgnąć po całkiem nowe, niebanalne rozwiązanie i spróbować unikalnego cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman, który doda daniom owocowej nuty. Ponzu wyróżnia doskonale zbilansowana kompozycja smaków: słonego, słodkiego, pikantnego i kwaśnego. Dzięki temu sos gwarantuje niezwykłe orzeźwienie, a jego wspaniały aromat sprawi, że każdy znajdzie własny sposób, w jaki go wykorzystać.
Na każdą okazję
Co zrobić, aby sałatka nie była nudna? Wystarczy wzbogacić ją naturalnie warzonym sosem sojowym, który gwarantuje pełnię smaku i kulinarnych doznań. Ponieważ sos sojowy doskonale komponuje się z wieloma składnikami, możliwości wykorzystania go są praktycznie nieograniczone. Wielu osobom sos sojowy kojarzy się z bardzo dominującym smakiem, ale sekret tkwi w proporcjach. W zależności od tego, czy chcemy wyraźnie czuć charakterystyczny smak sosu Kikkoman czy wolimy, aby doskonale uzupełnił naszą autorską kompozycję, możemy dodać kilka kropli lub kilka łyżek tego niezwykle uniwersalnego dodatku.
Nowe sposoby na dressingi
Sukces każdej sałatki zapewnia odpowiedni dressing. W przyrządzaniu sosu nie obowiązują sztywne zasady i możemy dać się porwać wyobraźni. Jedni preferują lekką konsystencję i owocowy posmak, inni wolą gęste sosy i pikantny charakter, dlatego w zależności od upodobań, sos sojowy Kikkoman możemy łączyć z jogurtem, oliwą, sokiem z limonki, pastą curry, chilli, cynamonem, syropem klonowym, orzechami czy suszonymi owocami, jak śliwki czy żurawina. Niezależnie od gustów, dla wszystkich świetnym rozwiązaniem będzie bogata oferta sosów Kikkoman, w której każdy znajdzie swój idealny składnik. Wykorzystaj sos sojowy jako bazę swojego dressingu i przekonaj się o jego potencjale.
Sałatka z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu
Składniki na 4 porcje:
2 ogórki zielone
1 pęczek rzodkiewek
1 limonka
1 mała marchew
kolendra lub natka pietruszki
szczypior
brązowy cukier
kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
olej rzepakowy
Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą, ogórki obierz (celowo niedokładnie) ze skórki. Na mandolinie, lub po prostu ostrym nożem, potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości.
Sporządź dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise.
Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.
Sałatka z kaszą kuskus, fetą i warzywami
Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus
1 ogórek
1 drobno posiekana cebula
2 łodygi selera naciowego
20 pomidorków koktajlowych
1⁄2 granatu
250 g sera feta
garść świeżej mięty
garść świeżej kolendry
60 ml oliwy z oliwek
90 ml cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
Zalej kaszę gorącą wodą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem (czas i proporcje wody zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu). Pokrój ogórka i fetę w kostkę, pomidorki na połówki, posiekaj drobno cebulę, selera i zioła. Wyłuskaj pestki z połówki granatu.
Oliwę wymieszaj z Ponzu w shakerze na gładki dressing.
Wymieszaj kaszę i pozostałe składniki w misce, polej dressingiem i podawaj natychmiast jako dodatek do mięs i ryb z grilla.
Dip jogurtowo-musztardowy
Składniki:
1 szklanka greckiego jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżeczka cukru
3 łyżki cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
świeżo mielony czarny pieprz
posiekany koperek
opcjonalnie: świeże zioła, czosnek, posiekana cebulka itp.
Wymieszaj wszystkie składniki i schłodź w lodówce przed podaniem. Idealny dodatek do mięs z grilla, ryb i pieczywa.