Pierogi z serem inaczej

Pierogi na słodko to danie, które smakuje zarówno najmłodszym, jak i dorosłym. Jego przygotowywanie jest dosyć czasochłonne, dlatego dzisiaj prezentujemy jak dodać charakteru gotowym pierogom garmażeryjnym.

Potrzebne będą:

  • 1 paczka pierogów z serem Jawo
  • 100 gram cukru
  • 70 gram płatków migdałowych
  • 50 m brandy
  • 100 ml wody
pierogi z serem

(Pierogi z serem i sosem karmelowym z migdałami, fot. Jawo)

Sposób przygotowania:

W małym garnku rozgrzewamy cukier, aż do momentu gdy zbrązowieje. Dolewamy wodę, a następnie odparowujemy połowę zawartości. Dolewamy brandy i dorzucamy płatki migdałowe, a następnie całość gotujemy jeszcze przez 5 minut. Przygotowanym sosem polewamy ugotowane pierogi.

Smacznego!

 

Leave a Reply